IKAN SIAKAP STIM LIMAU

Hari minggu lepas En.hubby ada request nak makan ikan siakap stim limau. Tapi semalam baru sempat masak untuk En.hubby.
Ikan siakap ni kena basuh dulu dgn limau yer  ( tak kisah lah limau nipis ke ? limau kasturi ke ? ia bertujuan untuk menghilangkan rasa hanyir ikan.
Menu ni saya dah masak beberapa kali dan selalunya dapat pujian thumb up dari En.hubby.

Kalau nak cuba resepinya silalah.. Gambo saya masukan kemudian sbb gambo ada kat hp En.hubby.



IKAN SIAKAP STIM LIMAU

·  1 ekor ikan siakap (dibersihkan dan dikelar)
·  1 batang serai (diketuk)
·  5 ulas bawang putih (diketuk)
·  2 inci halia (dihiris)
·  2 biji limau nipis (ambil jusnya)
·  2-3 biji cili padi (diketuk) 
·  2 biji cili merah (dihiris)
·  1 biji tomato (dihiris dadu)
·  sedikit garam dan gula
·  1 sudu sos tiram
·  1/2 cawan air 
·  sedikit daun ketumbar dihiris ( asingkan batang dan daun )

Cara-cara

1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.

2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos tiram dan gula. Bancuhkan.

3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, cili padi, cili merah serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.

4. Akhir sekali masukkan jus limau dan batang daun ketumbar. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.

5. Setelah masak, taburkan hirisan daun ketumbar.

6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.





No comments:

Post a Comment