Chicken ButterMilk

Salam Ahad semua...
Hari ni kami bertiga tidak pergi ke mana2. Planning hari ini saya dan suami hendak menyiapkan deco bilik anak bujang kami yang akan balik pada minggu depan. Memandangkan umur super hero kami dah berumur 4 tahun & 2. Jadi kami putuskan hendak pisahkan mereka tidur satu bilik dgn kami. Yer lah bayangkan kalau dah lima2 tidur dalam satu bilik tak ke mcm tin sardin ?
So, sebelum memulakan operasi saya bagi En.Hubby makan best2 dulu.. nak bagi tambah tenaga. Menu spesel hari Chicken ButterMilk.
Resepinya seperti berikut :

  • Ayam (untuk 4 orang makan - ayam tu potong la kecik-kecik)
  • 1 sudu besar serbuk kari (aku suka cap Alagapas)
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung gandum 
  • sedikit garam
  • sedikit gula
  • 1/2 tin susu cair (kalau nak kuah banyak - lebihkan susu cair)
  • 3 sudu butter
  • Daun Kari
  • 3 biji bawang merah (- hiris atau potong dadu. aku guna setengah bawang holand)
  • 1 ulas bawang putih (ketuk2 jer)
  • 6 biji cili api hijau 
  • Minyak untuk goreng ayam
 Cara masaknya :
  1. Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam. Rata dan sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
  2. Goreng ayam sehingga masak (guna minyak biasa yer..)
  3. Dah masak ayam, panaskan kuali plak dan masukkan butter.
  4. Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
  5. Masukkan susu cair bila bawang dah garing sedikit.
  6. Biarkan susu cair tu mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula jika suka.
  7. Kalau suka dan nak kuah ayam tu pekat, masak la lama sikit supaya kuahnya pekat gituuu..
  8. Tapi aku suka kuahnya cair sikit. So, biarkan sekejap jer ayam tu. Bagi kuahnya pekat sikit2 jer. 
  9. Dan kalo terlajak pekat sangat, tambah jer air sikit.
  10. Dah siap, makan dengan nasi panas2..

No comments:

Post a Comment