Bihun Kari

En. Hubby teringin nak makan bihun kari... tak letak banyak bahan pon sbb nak perabihkan bahan dlm peti ais jer.. Ni resepinya


Bahan-bahan utk dikisar

2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cm halia
1/2 cm lengkuas

Bahan bahan lain

Daun kari
2 batang serai ( dititik )
3 keping asam keping
2 sudu besar rempah kari daging / ayam
1 tin susu cair
( kalau guna santan 1/2 mangkuk santan pekat )
Fishball
Taupok
Isi kerang ( rebus dahulu )
Kacang panjang ( potong dan celur )
Taugeh ( celur )
Telur rebus
1/2 mangkuk kecil ayam ( potong kecil )
1/2 mangkuk kecil udang ( celur sebentar )
1 kiub ayam
Air secukupnya
Garam dan perasa


Caranya

Panaskan minyak tumis bahan kisar, serai dan daun kari sehingga garing
Masukkan rempah kari dan tumis sehingga pecah minyak ( tambah air sedikit jika perlu )
Apabila dah garing, masukkan ayam, air dan kiub ayam
Sukatan air ikut banyak mana kuah yg anda mahukan
Masukkan asam keping dan masak sehingga ayam empuk
Bila dah empuk masukkan taupok biarkan ia reneh sebentar
Masukkan garam dan perasa dan akhir sekali masukkan susu cair
Kacau rata dan matikan api

Sambal

Bahan utk sambal

2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
1/2 cm belacan
15 batang cili kering ( potong dan rendam dahulu )

Caranya

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak

Bila dah garing masukan garam dan perasa

No comments:

Post a Comment