Bahan-bahan
utk dikisar
2
biji bawang besar
2
biji bawang putih
1/2
cm halia
1/2
cm lengkuas
Bahan
bahan lain
Daun
kari
2
batang serai ( dititik )
3
keping asam keping
2
sudu besar rempah kari daging / ayam
1
tin susu cair
(
kalau guna santan 1/2 mangkuk santan pekat )
Fishball
Taupok
Isi
kerang ( rebus dahulu )
Kacang
panjang ( potong dan celur )
Taugeh
( celur )
Telur
rebus
1/2
mangkuk kecil ayam ( potong kecil )
1/2
mangkuk kecil udang ( celur sebentar )
1
kiub ayam
Air
secukupnya
Garam
dan perasa
Caranya
Panaskan
minyak tumis bahan kisar, serai dan daun kari sehingga garing
Masukkan
rempah kari dan tumis sehingga pecah minyak ( tambah air sedikit jika perlu )
Apabila
dah garing, masukkan ayam, air dan kiub ayam
Sukatan
air ikut banyak mana kuah yg anda mahukan
Masukkan
asam keping dan masak sehingga ayam empuk
Bila
dah empuk masukkan taupok biarkan ia reneh sebentar
Masukkan
garam dan perasa dan akhir sekali masukkan susu cair
Kacau
rata dan matikan api
Sambal
Bahan
utk sambal
2
biji bawang besar
2
biji bawang putih
1/2
cm belacan
15
batang cili kering ( potong dan rendam dahulu )
Caranya
Panaskan
minyak dan tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
Bila
dah garing masukan garam dan perasa
No comments:
Post a Comment