KUIH KASWI

Hari ni kerja rumah aku berjalan lancar, pukul 10pagi da siap masak nasi dan  lauk, Oleh sbb banyak sgt masa free aku ingat nak buat kuih kaswi lagi pun kelapa putih baki buat apam masih ada. Ni first time buat, minta2 menjadi lah sbb aku nak bg suprise kat En.Hubby ( ni kuih feberet dia).  Resepi aku dapat mcm biasa dari  pakcik google... nati aku update gambo hasil kuih ku okey

KUIH KASWI

Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir

Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur makan [optional]
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam

Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

No comments:

Post a Comment